Sastanak sa EBRD i Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

 Sastanak sa EBRD i Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Sastanak sa EBRD i Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Danas, 10. septembra 2020. godine Olimpijski centar Jahorina posjetila je direktorica kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj gđa. Manuela Naessl zajedno sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH g-dinom Stašom Košarcom. Dobrodošlicu na olimpijskoj planini poželjeli su im direktor i predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina g-din Dejan Ljevnaić i g-din Nedeljko Elek, koji su se svojski trudili da delegaciju EBRD i Ministarstva upoznaju kako sa čarima Jahorine tako i njenim potencijalima i mogućnostima za rast i razvoj turizma.

Direktor OC Jahorina, g-din Dejan Ljevnaić je rekao: „Srećan sam što su danas sa nama na Jahorini gđa. Manuela Naessl, direktorica kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj  kao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa g-din Staša Košarac. Podrška ministra Košarca u našem dosadašnjem radu nam je mnogo značila, a sada sam siguran da će dolaskom gđe. Naessl ta podrška biti samo snažnija na čemu smo veoma zahvalni. Danas smo održali konstruktivan sastanak u vezi planova i daljeg razvoja OC Jahorina i vjerujem da će ovakvi sastanci postati praksa i doprinijeti što boljem pozicioniranju Jahorine na Evropsko tržište.

Dobri rezultati koje smo ostvarili u ovoj ljetnoj sezoni uprkos svim poteškoćama sa pandemijom Covidom-19 nam govori da smo do sada pravilno planirali i da smo napravili dobar odabir investicija što obećavamo i u budućnosti. Jahorina je u žiži interesovanja investitora, ali se gradnja odvija planski, pripreme su u toku, a konkretno je u planu izgradnja žičare, ski-staze sa sistemom osniježavanja, pokretne trake, kao i izgradnja žičare Rajska dolina sa prodajnim mjestom i dvije ski-staze uz trasu žičare, hale Centar i ski-centra Igrišta. Najzahtjevniji projekat će biti izgradnja Gondole Jahorina – Pale dužine 7.500 m kapaciteta 3.000 skijaša po satu sa ciljem povezivanja gradskog centra Pala sa planinom što predstavlja novi vid transporta.

Kao što možete čuti očekuje nas dosta infrastrukturnih radova, a naš stručni tim će predano raditi na realizaciji istorijskih projekata nakon kojih će Jahorina biti lider cijele jugoistočne Evrope što je naša vizija i misija. Naše današnje goste smo upoznali sa svim našim planovima i nadamo se da njihova pomoć pri realizaciji neće izostati jer i pored velikih infrastrukturnih radova, posebnu pažnju obraćamo na prirodu i njeno očuvanje kao i na ljude iz lokalnih sredina i regiona kojima će se obezbijediti nova radna mjesta i sigurna budućnost a što je ujedno jedna od vodećih vrijednosti Evrope.“

“Što se tiče EBRD-a, mi smo otvoreni za pregovore kada je riječ o privatnom i zajedničkom kapitalu u budućnosti. Očarana sam Jahorinom, zaista ima veliki potencijal koji se treba iskoristiti i pametnim ulaganjima učiniti je idealnom turističkom destinacijom. Također bih istakla da mi možemo pružiti ministarstvu podršku u implementaciji turističke strategije.“”, istakla je Naessl.

Ministar Staša Košarac je izrazio zadovoljstvo današnijm sastankom i postignutim rezultatima kada je u pitanju ljetna sezona na Jahorini i dodao: “Opredjeljen sam kao i do sad da zajedno sa nadzornim odborom i menadžmentom radim na afirmaciji ove planine koja može da postane regionalni lider u oblasti turizma a posjeta gđe. Manuele Naessl je samo još jedan dokaz da Jahorina ide u tom pravcu. Menadžment OC Jahorina ima dugoročni plan razvoja za ovu planinu što smo danas u više navrata mogli da čujemo i to je nešto što me posebno raduje, jer turizam u BIH može biti važna grana privrede ako ne i zauzeti njen primat. U narednim danima ćemo definisati naše strateško kretanje i iz aspekta promocije planova i rezultata OC Jahorina koji su stvarno primjer dobre prakse poslovanja u regionu.“

Predsjednik nadzornog odbora OC Jahorina, g-din Nedeljko Elek je medijima istakao da su uloženi veliki napori kako bi ova ljetna sezona bila uspješna: “Izuzetno je značajna današnja posjeta i podrška svih institucija koju imamo ali veliki uspjeh je u dobroj organizaciji i radu na terenu. Olimpijski centar Jahorina je dosadašnjim rezultatima pokazao da ide u pravom smjeru. Mi računamo na podršku Evropske banke za obnovu i razvoj kao i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH te da ćemo zajedničkim snagama uz nove projekte i planove još unaprijediti Jahorinu kao destinaciju kada je u pitanju i zimski i ljetni turizam.“

Tokom posjete Olimpijskom centru Jahorina domaćinui posjete zajedno sa gđa. Naessl i ministrom Košarcem posjetili su članove „Daun sindrom“ centra iz Banjaluke koji su danas doputovali na Jahorinu gdje će do 14. septembra vršiti pripreme za otvaranje kampa za osobe sa Daunovim sindromom. U sklopu zajedničkog projekta sa OC Jahorina, biće organizovane refleksološke, fitoterapeutske i muzičke radionice. Nakon posjete članovima Daun sindrom centra, tzv. „banjalučka šestorka“ koji će između ostalog raditi i kao konobari u restoranu hotela „Vučko“ gđa. Naessl i g-din Košarac su imali priliku uživati i u najatraktivnijem sadržaju na planini planinskom bobu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim što je bio slučaj i sa našim današnjim gostima.  Ovo ljeto na Jahorini je po svemu istorijsko, prema posljednjem presjeku ostvarili smo gotovo 50.000 vožnji što je povećanje za više od 4 puta u odnosu na prethodnu godinu koja je bila najuspješnija po svim parametrima. Takođe za kraj ljeta smo pripremili interesantan događaj zajedno sa našim partnerom Molson Coors „Ludi promo vikend“, gdje će svi posjetioci pored druženja uz vrhunsko Nikšičko pivo i odličnu hranu izvrsnih majstora kuhinje  Olimpijskog bara moći da uživaju u ljetnim sadržajima koji će biti dostupni sa 30% popusta.

Podijeli objavu:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
bs_BABA

Rezervacija

SMJEŠTAJA

Da zakažete Vaš termin, pozovite nas na broj +387 62 331 206 ili popunite formu ispod sa Vašim informacijama i zahtjevima.