Covid procedura za skijalište Jahorina

Dragi gosti,

Nestrpljivi smo da Vas u toku zimske sezone dočekamo na Jahorini. Zimska skijaška sezona obično sa sobom donosi mnogobrojna pitanja na koja ćemo Vam sa zadovoljstvom odgovoriti. Prvo i najvažnije skijanje je moguće i zimska sezona 2020/21 na Jahorini će se održati uz poštovanje svih bezbjednosnih mjera. Mi, kao Olimpijski centar Jahorina, pripremamo se s velikim entuzijazmom i predanošću za zimsku sezonu 2020. – 2021. godine kako bismo osigurali najbolje moguće uslove i garantovali sigurnost svih skijaša.

Naš se svijet posljednjih mjeseci potpuno preokrenuo. Vanredna situacija u vezi sa  Covid-om promijenila je naše prioritete i snažno je uticala na naše odnose, rad, slobodno vrijeme, društveni život i školske aktivnosti. Međutim, naša velika strast za skijanjem ostala je nepromijenjena i jedva čekamo da se spustimo divnim padinama, okruženi fantastičnim prizorima olimpijske Jahorine.

-OTVARANJE SEZONE 2020/21

Plan je da već 3. decembra nova ski sezona bude zvanično otvorena kada će biti i specijalni popust na ski karte od 50%. Kao i prethodnih godina čim se steknu uslovi u planu je da skijalište bude pušteno u rad, ova planina prethodnih par godina prva u regionu omogućava posjetiocima uživanje u omiljenom snježnom sportu. Kako OC Jahroina brine za sve nas,  masovne zabavne manifestacije i koncerti neće biti organizovani za otvaranje sezone.

-KORONA GARANCIJE-

Za kupovinu ski karata 2020/21 važi korona garancija. Ukoliko se zatvore granice ili obolite od korona virusa, neiskorištene ski karte mogu da se prebace za sezonu 2021/22 ili možete izabrati povrat novca, 80% od uplaćenog iznosa.

-OSNOVNE INFORMACIJE

Info centri i znakovi – obilježja sa uputstvima o mjerama za suzbijanje širenja virusa covid 19 će biti postavljena na prodajnim mjestima, ulazu u ski vrtić, ski poligonima, polazima i izlazima instalacija vertikalnog transporta, restoranima i drugim zatvorenim prostorijama(suvenir shop, ski kase i javni WC). Pored toga, aktuelne informacije i obavještenja  na više jezika će biti dostupne na svim navedenim mjestima na skijalištu.

Multifunkcionalna bandana – neophodno je da svi skijaši imaju bandane na svom licu, posebno tokom prevoza vertikalnim transportom (ski poligoni, žičare, liftovi i gondola). Prilikom kupovine ski karata na prodajnim mjestima, korisnicima i skijašima će biti predočene bezbjednosne mere kojih je potrebno da se pridržavaju tokom boravka na skijalištu.

Fizička distanca – Redovi za čekanje će biti organizovani u skladu sa trenutnim propisima i održavanjem neophodnog rastojanja kako bi se izbjeglo okupljanje grupa kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru. Neophodno je održavati rastojanje između lica minimum 2m te voditi računa da se izbjegava nepotrebni bliski kontakt sa ljudima.

Dezinfekcija ruku – U kabinama gondole i na polaznim i izlaznim stanicama žičara i liftova, ski poligona, ulazu u ski vrtić kao i u svim zatvorenim objektima (restoran, Souvenir Shop, ski kasa, javni WC itd…) će biti dostupna sredstva za dezinfekciju ruku.

-KABINA GONDOLE I OSTALE INSTALACIJE

Obavezno je nošenje zaštite za lice tokom vožnje u Gondoli, liftovima i žičarama, ski poligonima (bandane ili maske). Zaposleni u ski centru Jahorina, koji su raspoređeni na rad na instalacijama kosog transporta (ukrcavanje skijaša/korisnika na instalacije kosog transporta), dužni su da vode računa o poštovanju mjera socijalne distance, te da upućuju i upozoravaju skijaše/korisnike na poštovanje istih.

Dezinfekcija svih kabina gondole – Sve kabine gondole će u toku svakog dana biti dezinfikovane više puta. Za dezinfekciju se koristi sprej koji u toku jedne minute uklanja 99,9% poznatih virusa i bakterija na tretiranim površinama. Aktivni sastojici nakon dezinfekcije ne ostavljaju nikakve posljedice, 100% su biorazgradivi, netoksični i PH neutralni te ne ostavljaju nikakve posljedice na kožu i oči.

RAD RESTORANA „OLIMPIJSKI BAR“, SOUVENIR SHOPA

Ulazni i radni prostor

Na ulazu u objekat jasne vidljive poruke u vezi sa obavezom nošenja lične zaštitne opreme (maski ili bandana), poštovanjem preporučene fizičke distance i načinom postupanja u objektu.

Za sve zaposlenike i posjetioce biće omogućeno provođenje lične higijene i osiguran pristup toploj vodi, sapunu i dozatoru za dezinfekciju ruku, na više mjesta u objektu.

Na ulazu, na pultovima za plaćanje usluga, u radnom prostoru, u predulazu ili na izlazu iz toaleta biće stavljeni na raspolaganje dozatori sa dezinfekcionim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70%) i uputstvo za pravilnu dezinfekciju ruku.

Sjedeća mjesta u prostoru objekta će biti raspoređena tako da je omogućena fizička udaljenost od 2m između osoba koje sjede za različitim stolovima.

Za jednim stolom dozvoljeno je da sjede najviše četiri osobe (razmak između osoba koje sjede za jednim stolom ne manji od 1m). Za svaki sto (za kojem maksimalno mogu sjediti četiri osobe) se mora obezbijediti najmanje 10m² prostora.

Zabranjeno je da se gosti zadržavaju za šankom.

U objektu ćemo izvršiti označavanje kretanja posjetilaca objekta, tako da se izbjegne ukrštanje njihovog kretanja.

Piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanje narudžbe: jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno. Ukoliko to nije moguće organizovati, zaposleni moraju obavezno između naplate i izdavanja narudžbe oprati ili dezinfikovati ruke i dezinfikovati pult na kome se istovremeno vrši naplata i izdavanje narudžbe.

Ugostiteljski radnik/konobar može obaviti naplatu i dok gost sjedi za stolom.

Ventilacija za vrijeme prisustva lica u prostorijama

Biće obezbeđena stalna ventilacija dovodom vanjskog svježeg vazduha uz maksimalni mogući protok vazduha. Neophodno je obezbijediti adekvatnu prirodnu ventilaciju. Nećemo koristiti klima uređaje.

Čišćenje i dezinfekcija u objektu

Čišćenje objekta vrše higijeničarke. Higijeničarka u prvoj smjeni prva ulazi u objekat i  provjeravada li je izvršena dezinfekcija. Posljednja osoba koja izlazi na kraju radnog dana je opet higijeničarka koja ima zadatak da izvrši dezinfekciju svih radnih i podnih površina, kvaka, slavina, rukohvata na stolicama, stolova i sjedišta stolica ukoliko omogućavaju vlažno čišćenje, pregrada, ukoliko postoje, te svih mokrih čvorova i površina sa kojima su gosti/posjetioci i radno osoblje dolazili u kontakt.

Posuđe, pribor za jelo i ostali pribor koji koriste gosti/posjetioci se peru mašinskim putem na temperaturi većoj od 80 stepeni C. Ukoliko se posuđe i pribor peru ručno, neophodno ih je potopiti u rastvor deterdženta i vode temperature preko 60 stepeni C, a nakon toga dobro isprati. Obavezna je redovna dezinfekcija stolica i stolova poslije svakog gosta/posjetioca, pregrada, ukoliko postoje, uređaja za unos PIN koda i ostalih površina i predmeta koji dolaze u kontakt sa gostima/posjetiocima prilikom pružanja usluga.

Svu radnu odjeću nakon završenog radnog dana je preporučeno odnijeti kući ili u ustanovu koja vrši pranje i izvršiti njeno pranje na temperaturi 60-90 stepeni C.

Za sanitarne čvorove potrebno je osigurati učestalije pravilno čišćenje i higijenu.

Upravljanje otpadom

Nakon čišćenja i dezinfekcije radnog prostora potrebno je ukloniti ličnu zaštitnu opremu pravilno. Ličnu zaštitnu opremu i otpad od čišćenja prostora, kao i odložene maske gostiju/posjetilaca i zaposlenika i rukavice, ukoliko ih nose, moraju se staviti u plastičnu kesu za otpad i, kada su pune, čvrsto ih zavezati.

Mjere za zaposlene u radnom prostoru

 • Temperatura se mjeri prilikom dolaska na posao beskontaktnim toplomjerom, a osobe koje imaju povišenu temperaturu vraćaju se kući. U slučaju povišene temperature ili drugih simptoma zarazne bolesti (kašalj, bol u grlu, otežano disanje, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje…), bilo s povišenom temperaturom ili bez nje, potrebno je da se telefonom kontaktira doktor porodične medicine i da se ne dolazi na posao.
 • Zaposlenici maske mijenjaju svaka 2-3 sata.
 • Neophodno je obezbijediti toplu vodu, sapun i alkohol, sadržavajuće sredstvo za redovno pranje i dezinfekciju ruku poslije svakog posjetioca/gosta i svake radnje pri kojoj zaposlenik dodiruje novac, radnu površinu, predmet, dio namještaja ili opreme koji je dolazio u kontakt i sa drugim licima.
 • U prostorijama za odmor zaposlenika treba osigurati dovoljno prostora, a stolove i stolice razmaknuti. Pri boravku u prostoriji za odmor potrebno je zadovoljiti kriterijum fizičke udaljenosti od 2m, te izbjegavati istovremeni odmor zaposlenika.
 • Vrijeme odmora treba ograničiti na maksimalno 15 minuta ako dvije osobe istovremeno koriste vrijeme za odmor, međutim ako više zaposlenika borave u istom zatvorenom prostoru predviđenom za odmor preporučuje se da vrijeme za odmor ne koristi istovremeno.

Lična higijena

Neophodno je sprovoditi pravilnu higijenu ruku, pošto je ona najvažnija mjera kontrole infekcije. Ruke treba prati sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi što češće. Sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola koje sadrži 70% alkohola može se koristiti, ali ne kao zamjena za pranje ruku sapunom i vodom. Potrebno je obezbijediti slikovna uputstva za pravilno pranje ruku za zaposlene i goste.

Ne koristiti sušače za ruke.

Izbjegavati kontakt sa tjelesnim tečnostima.

Ne dirati oči, nos ili usta.

Koristiti maramicu prilikom kašlja, kihanja ili dodirivanja lica. Nakon upotrebe maramicu je potrebno baciti u kesu za smeće. U nedostatku maramice, kihati/kašljati u lakat, nikako u dlanove.

KUPOVINA SKI KARATA

Potrebno je, putem zvanične web stranice Društva, kao i putem društvenih mreža, obavještavati korisnike usluga o novim načinima prodaje/kupovine ski karata. Kako bi se smanjili međuljudski kontakti, umanjio i automatizovao proces i kanali prodaje, Društvo je omogućilo kupovinu ski karata putem user-friendly web shop – a. Sa samo nekoliko klikova u bilo kojem trenutku skijaši mogu kupiti bilo koju vrstu skijaške karte. Prethodno kupljene ski karte mogu se podići na posebnim pick up mjestima, što omogućava izbjegavanje redova i okupljanja na prodajnim mjestima. Za one koji to žele i dalje će biti moguće kupiti karte – fizički na prodajnim mjestima.

U cilju smanjenja gužve na prodajnim mjestima, , na najprometnijoj lokaciji Poljice, povećan je broj prodajnih mjesta za duplo.

Što je više moguće, potrebno je korisnike obavještavati i upućivati na mogućnosti elektronskog plaćanja. Postoje dvije opcije kupovine putem web shopa Društva:

 • skijaši dobijaju mogućnost da kupe željenu kartu online i preuzmu je na pickup mjestu koje je predviđeno samo za tu namjenu;
 • ukoliko korisnik posjeduje Keycard od ranije, moguće je unijeti podatke sa karte i online je dopuniti za željene dane skijanja – ova opcija je najjednostavnija i podrazumijeva direktan dolazak na stazu bez zadržavanja na prodajnim mjestima.

OSOBLJE

Covid-19 Test – Svi zaposleni u Ski centru će biti testirani na covid 19 prije početka zimske turističke sezone. Oni zaposleni koji imaju čest kontakt sa gostima će biti testirani više puta u toku sezone, kad god se za to stvore uslovi.

Zaposleni koji imaju kontakt sa gostima (gastronomija, radnici na vertikalnom transportu i pripadnici službe spasavanja) će biti u obavezi da nose adekvatnu zaštitu za lice. Prije početka posla svaki dan će biti mjerena tjelesna temperatura svih zaposlenih.

DOGAĐAJI

Manifestacije i koncerti za otvaranje sezone neće biti održani kao ni apres ski žurke u toku same sezone. Pokušaćemo da održimo odabrane događaje kao što su ski demo show škola skijanja i humanitarne trke. Detaljnije informacije u vezi sa tim će biti objavljene blagovremeno.

 

ŠTA MOŽETE UČINITI ZA SIGURNU SOCIJALNU INTERAKCIJU?

Uvijek sa sobom nosite zaštitu za lice i koristite je kada se ne može poštovati dozvoljena minimalna fizička udaljenost i na mjestima gdje je to propisano kao obavezno:

 1. Na sljedećim mjestima je obavezno nošenje multifukcionalne zaštite za lice:

Na prodajnim mjestima, ski kasama, u pristupnom području svih žičara (obratite pažnju         na oznake), u zoni ulaska/izlaska sa vretikalnog transporta, tokom vožnje vertikalnim     transportom (liftovi, žičare i gondola), na ski poligonima, u ski rentalima, prilikom korištenja javnog WC-a i u ski Busu.

 1. Pridržavajte se opštih higijenskih pravila i redovno perite ruke. Na polazima žičara, u kabini gondole i ugostiteljskim objektima će biti dostupna sredstva za dezinfekciju ruku.
 2. Molimo vas da u kabinama žičare ne ostavljate bilo šta od ličnih stvari, iskorištenu zaštitnu masku ili maramice nego ih bezbjedno odložite. Kante za otpad de mogu pronaći u predjelima polaznih stanica.
 3. Molimo Vas da se pridržavate preporuka i uputsava našeg osoblja, posebno onih u vezi sa važećim higijenskim propisima.
 4. Ako je moguće koristite beskontaktnu kupovinu ski karata ili elektronsko plaćanje.
 5. Ako posjedujete bilo kakve simptome moguće infekcije COVID 19 (povišena tjelesna temperatura, kašalj, upaljeno grlo, gubitak ukusa/mirisa) molimo Vas da ostanete u svom smještaju i odmah kontaktirate recepciju ili ljekara.
 6. Molimo Vas da poštujete ličnu odgovornost i na taj način zaštitite svoje zdravlje i zdravlje onih oko sebe.

Ne samo da smo preduzeli sve neophodno za što bezbjedniji zimski odmor i zaštitu zdravlja za sve goste i zaposlene na Jahorini nego i sa velikom posvećenošću i entuzijazmom radimo na pripremama za zimsku sezonu 2020/21. Ove godine će vas na Jahorini dočekati najbolje uređene ski staze ali i brojni noviteti koji će boravak na Jahorini učiniti sadržajnijim i ljepšim. Željeli bismo da vam se zahvalimo za povjerenje i očekujemo novi susret sa uobičajenom strašću, toplinom i ljubaznošću.  Dok se radujemo skijanju na padinama Jahorine, pozivamo vas da poštujete sigurnosne propise koje ćemo neprestano ažurirati na ovoj stranici. Čuvajmo jedni druge.

 

Jahorina cares!

Podijeli objavu:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
bs_BABA

Rezervacija

SMJEŠTAJA

Da zakažete Vaš termin, pozovite nas na broj +387 62 331 206 ili popunite formu ispod sa Vašim informacijama i zahtjevima.